Cykel Ruter

Nibe vest samråd

Halkærnautrcenter

Åbent Hus orienteringsmøde for evt. interesserede foreninger  Torsdag d. 30 juni kl. 19.00, Hedegårdsvej 1, 9240 Nibe.  Halkær Mølle Naturcenter som ”Grønt forsamlingshus”

 

Halkær Mølle Naturcenter i dag.  

Naturstyrelsen der ejer området åbnede  sammen  med daværende Nibe Kommune Halkær Mølle Naturcenter i sep. 2003. Stedet har derefter virket som naturskole og med en åben udstilling der formidler stedets kulturhistorie, med vægt på landbrug, vandmølle og livet på landet igennem tiden. Fra stinettet rundt om møllen kan man opleve den meget varierede natur med gamle kystskrænter, overdrev, hede, enge, søer og ikke mindst Halkær Sø og Å. Desuden er der fin adgang via cykelstien på den nedlagte jernbanestrækning NibeHvalpsund og mange bruger den store shelterplads ved Halkær Voldsted. Læs mere om stedet her:  http://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/naturguider/halkaer-moelle/

 

Halkær Mølle Naturcenter fremtid som ”grønt forsamlingshus”

Naturstyrelsen er sammen med en række aktører i gang med at omdanne stedet til et ”Grønt forsamlingshus, - et sted hvor både de fysiske rammer og stedet aktivitetsmuligheder kan anvendes af en bredere brugerkreds eks.vis:   

  • Fortsat naturskoleaktivitet i regi af Aalborg Kommunes Skoletjeneste. Eller andre skoler, institutioner og andre offentlige forvaltningers anvendelsesønsker på tværs af kommunegrænsen. Disse aktiviteter vil primært foregå i dagstimerne. Såfremt det har foreningernes interesse, så vil skoletjenesten gerne inddrage foreningernes fagområde og kompetence i skoletjenestens tilbud på stedet.
  • Som lokalt omdrejningspunkt for ”grønne” foreninger der kan bruge stedet for deres foreningsliv, arrangementer, kurser, informationer og uformel mødested. En slags fælles ”klubhus”.  
  • Til almindelige besøgende og turister der kan opleve stedet på egen hånd, se udstillingen og benytte faciliteterne. Men også at det er muligt at deltage i naturvejledningsture, åbne husarrangementer hvor eksempelvis foreningerne kunne vise deres foreningsaktiviteter frem m.m.
  • Evt. anden anvendelse det kunne være som alm. lokaleudleje til arrangementer, udstillinger, eller til kursusaktiviteter. 

 

Projektfinansiering. ”Har man ønsker? Så er der gode chancer for, at man kan få” 

Både Aalborg Kommune, Naturstyrelsen og Friluftsrådet har mulige projektmidler, der er målrettet ovenstående aktiviteter eks.vis.:  

  • Indkøb af udstyr og faciliteter, som de respektive foreninger kan bruge i både deres egen og brugerrettede formidlingsaktiviteter.
  • Investeringer i tilretninger og inventar til stedets anvendelse herunder faciliteter. 
  • At understøtte aktiviteter der går på tværs af de traditionelle foreningsgrænser. 
  • Udvikling af stedets informationsdel, skilte, udstilling, hjemmeside, folder m.m.    

Det bliver den samlede endelige aktørkreds, der kommer til at stå som ansøger på ovenstående og afhængig af ansøgersted er der forskellige krav om egenfinansiering, hvilket for foreningernes vedkommende primært vil være i form af frivillige arbejdstimer til projekternes realisering. 

 

Så find jeres foreningsideerne frem! Det kunne eks.vis være at biavlerforeningen kunne få penge til, at der etableres en skolebigård på stedet eller at der blev indkøbt fiskegrej til benyttelse ved fiskearrangementer eller udstyr til arrangementer omkring jagt og tilberedning af vildt, lejerpladsudstyr m.m.  

 

Driften og organiseringen i foreningen. 

Driften af stedet påtænkes ophængt i 2 samarbejdsaftaler , som Naturstyrelsen laver med henholdsvis Aalborg Kommunes Skoletjeneste. Samt en aftale med en ny overordnet samlende forening ”Halkær Grønne forsamlingshus” hvor først og fremmest enkeltforeningerne og de andre faste aktører er medlem, men hvor enkeltpersoner måske også kunne være medlem i en form for vennekreds eller lign. Alt omkring anvendelsen af stedet, udvikling og koordinering og finansiering påtænkes ske i regi af et nedsat brugerråd, der består af de faste aktører i foreningen, men andre aktører og samarbejdspartnere evt. kan tilknyttes som observatør.

 

Naturstyrelsen der ejer bygningerne står for alle de større bygningsmæssige arbejder, tekniske installationer herunder varmeforsyningen, samt vedligehold af udstillingerne på stedet. (Stuehuset er et lejemål for sig selv). Aftalen med skoletjenesten rummer en årlig driftstilskud på 95.000 kr. hvoraf de 60.000 kr. sættes af til de konkrete eller kommende udgifter til bygningernes udvendige vedligehold, teknik m.m. Dertil kommer ca.

35.000 kr. til driftsomkostningerne i form af strøm, vand og varme m.m. der selvfølgelig i en vis udstrækning er aktivitetsafhængig.  Derudover afholder skoletjenesten de direkte udgifter til egne aktiviteter.  Foreningen ”Halkær Grønne Forsamlingshus” skal så i fællesskab løse de resterende opgaver med fælles midler og frivilligt arbejdskraft. Eksempelvis vedligehold af de nære udenoms arealer P- og gårdsplads , samt alm. opsyns- og viceværtsopgaver. Desuden skal foreningen stå for den indvendige alm. vedligehold i form maling m.m. og vedligehold af inventar i naturskolelokalerne. Men da både inventar og den bygningsmæssige indretning påregnes opdateret, som en del af den samlede projektansøgning, bør denne opgave ressourcemæssigt være begrænset i en årrække frem. Det påregnes desuden, at de enkelte aktører selv klarer oprydning og rengøring efter egne aktiviteter og arrangementer.  

 

På indtægtssiden kan der komme udlejeindtægter ved lokaleleje til enkeltarrangementer, eller kursusforløb samt evt. entreindtægt ved åbenhus arrangementer, eller bestilte rundvisninger /naturvejledningsture til grupper af besøgende. Den egentlige økonomiske struktur og hvor meget hver enkelt aktør kontant skal bidrage med til den fælles drift aftales nærmere i foreningen. Bidraget afhænger selvfølgelig af antal aktører, aktivitetsniveau, samt hvor mange opgaver, der skal løses ved indkøbte tjenesteydelser kontra frivilligt arbejde. Der kan også udtænkes forskellige bidragsmodeller ud fra aktørernes ”trækningsret”, behov og aktivitetsniveau, samt tage hånd om aktørernes evt. forskellige mulighed for at levere frivillige arbejdstimer. Men med 5-10 aktører og tilhørende vurderet nettoudgift på imellem 30-45.000 kr/år vil det være omkring  5000-6000 kr/år pr. aktør. 

 

Nærmere information kan rettes til: Leif Kogsgård Lyngsø, Skovfoged, Naturstyrelsen Himmerland 

Dir tlf.: (+45) 72 54 39 00 Mobil:   (+45) 20 66 96 93, Mail: lkl@nst.dk

Ud over Naturstyrelsen har følgende interessenter været med i projektet indtil videre. 

Aalborg Kommunes skoletjenesten. (fremadrettet aktør)     

Skoletjenestens forventer at der på stedet oprettes forløb med temaer indenfor bl.a bæredygtige landskaber, med naturfaglige emner f.eks. flora, fauna, insekter på land og i vand, nedbrydning, fødekæder, naturgenopretning, vandhulspleje , skov og overdrev. Aktiviteterne påtænkes udviklet i samarbejde med de kommende undervisere og de andre aktører på stedet. Skoletjenesten vil primært bruge stedet på hverdage i sommerhalvåret. Ca 30 dage om året   

Veggerby Jagtforening (fremadrettet aktør)

Har igennem en årrække brugt stedet og vil og har været primus motor i kontakten til andre lokale foreninger der evt. er interesserede i at være med. 

 

Oplysningsforbundet AOF Aalborg (fremadrettet aktør) 

Ser mange muligheder i stedet i forhold til kurser der tager udgangspunkt i hvad stedet kan tilbyde. De her også interesse i at leje evt. foreningsfolk der kunne være med til at afvikle kurser m.m. 

 

Aalborg Kommune, Sundhed og Kulturforvaltningen:  At Halkær Møller stadig er en nøgleposition i kommunens udviklingsprojekt  ”Aalborg Fjordland” der arbejder med at løfte formidlingen og aktiviteterne i hele området.  Fokus er først og fremmest på at der sker noget på stedet når gæster og turister har fri dvs. i weekenderne og i ferieperioderne. Halkær Mølle Projektet er kommet igennem første runde til forvaltningens udviklingspulje (samlet 4 mio. kr.),  der kan søges til større projekter. 

 

Visit Aalborg og Nibe Turistforening

Turistforeningen vil kunne tilbyde guidede ture ved Møllen 

 

Halkær Kro og Kulturhus har gang i deres ”Halkær Madhus” med lokale råvarer ”fra jord til bord” herunder madlavning i det fri- og arbejder også i den sammenhæng med et evt. formidlingstilbud til skolebørn med mulighed for at det kunne indgå i skoletjenestetilbuddet. Se: http://www.halkaer.dk/Madhus.aspx og konkret tilbud ”børn og bønder”:  http://www.halkaer.dk/Madhus/Boern-og-Boender.aspx 

 

Friluftsrådet har deltaget i møderne og tilkendegivet at det kunne være relevant at søge tips og lotto penge til et udviklingsprojekt på stedet. Friluftsrådet har i forvejen selv slået på tromme for denne type projekter med grønne forsamlingshuse. Beskrivelsen passer ret godt til vores situation. Se her:

http://www.friluftsraadet.dk/indhold/tilskud-til-friluftsliv/lokale-friluftsprojekter/landsbyer-og-friluftsliv.aspx

Skørbæk Ejdrup friskole har brugt stedet og omgivelserne ca. 10-12 gange om året. Borgerforeningerne har ikke p.t. ressourcer til engagere sig på stedet.    

Nyeste kommentarer